Kutatási témáink

Mozgásszabályozás - Bioelektromos jelek mérése

Munkánk során az emberi mozgás tulajdonságait vizsgáljuk és modellezzük matematikai módszerek segítségével. Ehhez ép-testű résztvevőkön végzünk méréseket különböző, általában ciklikus mozgások esetén. Ultrahang alapú (Zebris CMS-HS) és infrakamerás (Vicon Motion System) mérőberendezést és ezekkel szinkronizálható izomaktivitás mérő (Cometa MiniWave System) berendezéseket használunk. A felvett bioelektromos jeleket szűrjük és különböző algoritmusok segítségével számításokat végzünk. Ezek célja például olyan kérdések megválaszolása, hogy hogyan működnek együtt a különböző izmok, vagy milyen geometriai jellemzői vannak egy-egy mozgási feladatnak.

Neurorehabilitáció – kerékpáros FES terápia az OORI-ban

A funkcionális elektromos stimuláció (FES) segítségével aktív izomerőt képesek kifejteni az egyébként akaratlagos mozgásban akadályoztatott (gerincvelősérülés, stroke) páciensek. A rendszeresen végzett FES-sel segített kerékpáros terápia javítja a kerekesszékes, ülő életmódból fakadó fiziológiai problémákat, javítja az izomtónust, a keringést és a légzési paramétereket. Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben heti rendszerességgel zajló terápia elérhető a bent fekvő és külsős páciensek részére egyaránt. Az edzések során többféle kerékpáros eszköz is rendelkezésre áll (Motomed Viva2 ergometer, BerkelBike tricikli), és a fiziológiai változások követésére is lehetőség van Spiroergometriás rendszer segítéségével.

A FES kerékpározás, mint verseny - felkészülés a Cybathlonra 

A négyévente megrendezésre kerülő Cybathlon bionikus olimpia egyszerre a technológia és az ember versenye. Célja, hogy hálót építsen a fogyatékkal élő személyek, a fejlesztő kutatók és az ipari szereplők között. Kutatócsoportunk a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kutatóival szoros együttműködésben a FES bike race kategóriában készül megmérettetni magát a 2024-es versenyen.

Aktuális projektjeink

  • Alsó és felső végtag közötti koordináció feltérképezése ciklikus mozgások esetén
  • A FES kerékpározás hatásának vizsgálata különböző aspektusokból

Együttműködő intézetek